INTERVIU document. Istoricul Marius Oprea și Corneliu Mănescu (1996): „După Scrisoarea celor 6, a urmat pentru mine o anchetă care a durat opt luni” (Partea I)

INTERVIU document. Istoricul Marius Oprea și Corneliu Mănescu (1996): „După Scrisoarea celor 6, a urmat pentru mine o anchetă care a durat opt luni (Partea I)
Publicat: 30/10/2019, 06:02
Actualizat: 05/11/2019, 12:50

În 1971, întoarcerea lui Nicolae Ceaușescu din China și Coreea de Nord a fost momentul care avea să constituie în România debutul cultului personalității și a fundamentării „național-comunismului”, ca opoziție față de Moscova a regimului de la București. Noua orientare a nemulțumit o serie de activiști de partid rămași fideli Moscovei, dintre care cel mai cunoscut a fost Ion Iliescu.

De la simplele discuții în Herăstrău ale unor activiști nemulțumiți și marginalizați și pînă la conturarea unei opoziții în partid, menită să încerce răsturnarea de la putere a lui Ceaușescu nu a mai fost decît un pas. Acesta s-a concretizat însă abia 18 ani mai tîrziu, prin Scrisoarea celor 6, singurul „gest de opoziție” față de Ceaușescu în interiorul partidului care a avut notorietate.

Corneliu Mănescu, (n.6 februarie1916,Ploiești,- d.26 iunie2000,București) a fost ministru de Externe al României (1961-1972), iar la 19 septembrie 1967 a fost ales președinte al celei de-a XXII-a sesiuni a Adunării Generale aONU; a fost prima dată când un reprezentant al unei țări socialiste era ales în această funcție.

Anterior, ocupase funcții politice în cadrul Ministerului Apărării, cu gradul de general-maior. La 11 martie 1989, a fost unul dintre semnatarii „Scrisorii celor 6”, care aducea critici dure politicii interne și externe a lui Nicolae Ceaușescu, un gest cu ecouri importante în medile externe, dar fără niciun efect în interiorul partidului. Pozițiile lui Ceaușescu au rămas neclintite, iar asupra semnatarilor s-a revărsat furia dictatorului. Am stat de vorbă ca reporter-corespondent al postului de radio Europa Liberă în 7 martie 1996 cu Corneliu Mănescu, la aproape șapte ani de la acest act de curaj, care a fost prima fisură în „partidul-monolit”, anunțând sfîrșitul dictaturii la finele aceluiași an.

Problema aceasta, a sănătății mele, a fost de mai multe ori subiect de discuție și în anumite situații a căpătat chiar dimensiuni politice

Marius Oprea: Domnule Mănescu, au existat o serie de zvonuri privind starea sănătății dumneavoastră. Cel puțin, eu așa am fost informat, că sînteți foarte bolnav.

Corneliu Mănescu: Problema aceasta, a sănătății mele a fost de mai multe ori subiect de discuție și în anumite situații a căpătat chiar dimensiuni politice. Prima dată a fost în 1972, cînd am fost îndepărtat de la Ministerul de Externe. Era exact cu o zi înainte de vizita pe care trebuia să o facem în Belgia. Așteptam cu multă bucurie întîlnirea cu prietenul meu, ministrul de externe, Pierre Armin. Atunci mi s-a comunicat hotărîrea de destituire. Această mișcare a stîrnit foarte multe discuții și în țară, dar mai ales în străinătate. Atunci, Ministerul de Externe a fost obligat să trimită o circulară tuturor ambasadelor noastre din străinătate, afirmînd că starea sănătății mele nu mai îmi permite să îmi continui funcția de ministru de externe, în care lucram de aproape 12 ani. A mai fost un moment cînd sănătatea mea a constituit un subiect animat.

Citește continuarea pe platforma REVOLUTIONS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
Lovitură devastatoare pentru Mădălin Ionescu. A pierdut cel mai drag om
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×